Mobiliteitsplan Tervuren: Gemeenteraad wordt uitgelachen

Dinsdag avond (30 juni) werd het mobiliteitsplan voorgesteld. De gemeente heeft er 8 jaar op moeten wachten.
Na de voorstelling van het plan in commissie op 22 juni kregen de gemeenteraadsleden 8 dagen de tijd om het plan (goed voor 116 bladzijden!) in detail te kunnen bekijken en bestuderen.
Het plan begint met de woorden “mobiliteit gaat ieder van ons aan”. Dat was zowat het enige wat geen discussie veroorzaakte.
Tervuren Unie betreurt het gebrek aan participatie tijdens de opstelling van het plan: geen voorafgaande consultatie van de gemeenteraad, geen specifieke commissie over het ontwerp, geen ronde tafels bij de burgers, geen online mogelijkheid om vragen of suggesties te formuleren (zoals bvb in Wezembeek-Oppem wordt georganiseerd)…
Terwijl het plan het mobiliteitsbeleid voor de komende 10 jaar moet aansturen en het heel zware ingrepen voorstelt (doorbreken van de muur rond het park van Tervuren – een beschermd monument trouwens – , potentieel een nieuwe straat tussen de Jezus-Eiklaan en de Tervurenlaan, heraanleg van het Marktplein, enz.) krijgen de gemeenteraadsleden een “te nemen of te laten” plan voorgeschoteld.
Het voorstel van mobiliteitsplan werd zelfs vorige week reeds op de website van de gemeente gepubliceerd en naar de pers verstuurd, een week voor de eventuele goedkeuring dus! Het getuigt op zijn minst van weinig respect voor de gemeentelijke organen!
Goedkeuring kwam er gisteren toch, tijdens een marathon-gemeenteraad van meer dan 6 uur, na het verwerpen van een voorstel van Tervuren Unie om het punt uit te stellen, en met een stemming meerderheid NVA/Groen+/CD&V tegen oppositie Tervuren-Unie/Open Tervuren.
Is dit wat men met “goed bestuur” bedoelt? De meerderheid toont vooral weinig appetijt voor participatieve democratie. De rol van de gemeenteraad wordt miskend!